Poetická dáma

Aktuality on 18 Apr , 2016

 V pondelok 18. apríla 2016 sme sa my, študenti 2. B, zúčastnili v DK Zrkadlový háj na edukačnom seminári Zlatá slovenská klasika. Prijali sme pozvanie metodičky pre prácu s mládežou Marty Droppovej a lektorky – milovníčky poézie Zuzany Ocharovichovej, ktorá je absolventkou našej školy z roku 1978. Zuzana Ocharovichová nám zaujímavo rozprávala o významných slovenských poetoch, ale aj o tých, ktorých už v školských osnovách nenájdeme. Dokázala hovoriť o nich ako o svojich starých známych. Každého básnika charakterizovala samostatne. Zoznámili sme sa s Jankom Kráľom, Ľudmilou Podjavorinskou, Pavlom Országhom Hviezdoslavom, Jánom Smrekom, Mašou Haľamovou, Lýdiou Vadkerti-Gavorníkovou a Danielom Hevierom. Vedela sa do rozprávania o ich osudoch tak vžiť, až ste mali pocit, že ste priamo v danom období. Mala k poézii intímny vzťah a bolo na nej vidieť, že prednes ju  neskutočne baví. Pýtala sa veľa vecí aj nás, takže sme sa aktívne mohli zapojiť do diskusie. Užitočné pre nás boli najmä informácie, ktoré, ako sama povedala, sa nám zídu pri maturite. Je to oveľa efektívnejšie učenie ako zo školských učebníc. Na konci seminára sme sa dohodli, že sa s touto výnimočnou recitátorkou určite ešte stretneme, pretože Zuzana Ocharovichová sa venuje aj prednesu svetovej prózy.

Lea Hubová: Veľmi sa mi to páčilo. Pri jej prednášaní poézie som mala zimomriavky. Myslím si, že takéto učenie sa dôležitých vecí je efektívnejšie. Mali by sme mať takéto semináre častejšie.

Monika Čomorová: Keď prednášala básne, všetci zrazu spozorneli a malo to šmrnc, ako sa patrí.

Tibor Lachkovič: Ako recitátorka bola vynikajúca. No priebeh prednášky bol na môj vkus príliš rozhádzaný.

David Kakaš: Páčila sa mi jej artikulácia a emocionálny náboj. Výber básní bol tiež dobrý.

Simona Šalgovičová: Páčilo sa mi, že sa do básní tak vžila. Hodila by sa tam však prezentácia, ktorá by seminár trošku oživila.

Viktória Pikulová: Mala veľmi dobrý očný kontakt. Bolo vidieť, že recitovanie a poézia sú jej láskou.

Lucia Kinčešová: Z posedenia s pani Ocharovichovou som bola milo prekvapená. Prvé čo som si všimla, bol jej príjemný prejav. Životopisy spisovateľov ma vôbec nebavia, ale ju som dokázala počúvať a vnímať, čo hovorí. Veľa som sa naučila a verím, že to využijem.

Lea Hubová, Monika Čomorová a ostatní študenti 2. B