VÝLET ALEBO DOBRODRUŽSTVO V SLOVENSKOM NÁRODNOM DIVADLE

Aktuality on 20 Dec , 2017

Keď sa žiaci 2.B triedy dozvedeli o možnosti pozrieť si hru Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, očakávali nudnú adaptáciu klasického Palárikovho diela, pár vtipných momentov  a rozchod domov, čo je študentským ekvivalentom pre: ideme sa najesť do McDonaldu.

Neskôr ich nadšenie zmenilo smer, keď sa učiteľka slovenského jazyka Anna Böhmerová rozhodla, že by bolo na porovnanie zaujímavé prečítať si kúsok z hry. Niekoľkí žiaci sa teda postavili a dramaticky predviedli malé divadielko. Nebolo pochýb, že nakoniec by sa z eventu mohlo vykľuť niečo celkom potešujúce. Príchod do divadla sprevádzal mráz a hurhaj študentov z ďalších škôl. SOŠMISskí druháci a prváci, ktorí sa pridali k tomuto kultúrnemu výletu, však nebojácne počkali vonku na svoje  učiteľky. Spolu si našli miesta, vypli zvuk na telefónoch a ako sa zodvihla opona, nechali sa vtiahnuť do slovenskej reality 19. storočia.

Pod réžiou Juraja Nvotu staré postavy vstali zo svojich slovných hrobov a ožili na pódiu v tanci choreografa Jaroslava Moravčíka. Prítomných študentov prekvapila krása ľudových tancov i spevu, ktorý vynikol s hudbou od Stanislava Palúcha ale aj bez nej.

Svojich nových tvárí sa vynikajúco zhostili mladé herečky Mary Havranová ako grófka Eržika a  Dominika Kavaschová ako jej verná priateľka a spoločníčka Miluša.  František Kovár stvárnil baróna Kostrovického a Dano Heriban, ktorého môžete poznať zo seriálu Horná Dolná, tentoraz dostal šancu zahrať si serióznejšiu postavu inžiniera. Dvojnásobná zámena postáv bola zdrojom vynikajúcej situačnej komiky.

A aký mali názor na predstavenie  študenti?

 Eddie :„Predstavenie sa mi páčilo. Ďakujem učiteľke Aničke za spríjemnenie nudného školského  života. Predstihlo  moje očakávania.“

Kiko: „Moja prvá návšteva SND bola úžasná. Herci profesionálne zvládali svoje úlohy a  reálne zinscenovali maďarizáciu  slovenského národa. Nechýbali ani zábavné momenty.

Sofia: „Bolo to úplne super. Veľmi sa  mi páčila prezentácia slovenskej ľudovej hudby.  Lichotilo mi,  keď muži hovorili o tom, aké sú slovenské devy krásne.

Henrieta Zezulová, 2. B