Dobrovoľníctvo je skvelá voľba

Aktuality on 14 Mar , 2018

Bratislava 14. marec 2018

Čo je podľa vás dobrovoľníctvo? Ak si myslíte, že je to len o zbieraní odpadkov alebo manuálnej práci, tak sa mýlite. Títo srdeční ľudia nie sú žiadna čata, ktorá vybehne do ulíc a začne upratovať.

Na SOŠMIŠ sa uskutočnila prezentácia, na ktorej sa zúčastnili áčkari z prvého a druhého ročníka. Zuzka z Bratislavského dobrovoľníckeho centra nám predstavila, čo všetko zahŕňa táto práca.
Dobrovoľnícke združenie poskytuje možnosť jednorazovej, krátkodobej ale aj dlhodobej činnosti. Každý máme predsa svoj život ale nájdu sa aj také dni, keď sa nudíme. Práve vtedy môžeme zabiť “dve muchy jednou ranou“.
Tiež máte svoje práva a povinnosti ako aj v zamestnaní. „Keď sa už dohodnete, že budete pre nich robiť, tak je pre vás povinnosťou aby ste to dodržali,“ povedala Zuzka.  Neskôr sme mali možnosť prezrieť si zopár organizácií aj naživo a spýtať sa, čo nás zaujíma. Bolo tam napríklad občianske združenie Záleží nám. Pomáha jednotlivcom a organizáciám získať podporu od firiem. Ďalšia organizácia Caspian hľadá pomocníkov, ktorí by pracovali v oblasti grafiky a fotografovania, INEX pomáha mladým ľuďom osobnostne rásť s pomocou medzinárodného dobrovoľníctva. Predstavili nám aj spoločnosť Horebpet, ktorá sa venuje zberu plastových  vrchnákov z fliaš, a tak pomáha chorým ľuďom. OZ Samaria vytvára priestor na pomoc ľuďom v núdzi, vedie širokú verejnosť k dobrej vôli.

Nasleduj to, s čím sa najviac stotožňuješ!

Chceli by ste pomáhať globálne alebo lokálne? Na základe tejto otázky sme postupovali ďalej. Si človek, ktorý chce z tohto sveta urobiť lepšie miesto, zástanca morálky, hodnôt a cti alebo si aktívny a robíš veci cielene kvôli úspechu? Mali sme možnosť zistiť, aký typ dobrovoľníkov sme. Šampión, pomocná ruka, miestny hrdina alebo aktivista či obetavec.
Koniec koncov, nech už si v akejkoľvek skupine, dobrý skutok sa zíde vždy.  Nie si odmeňovaný peniazmi ale vďakou a láskou.

Peniaze nie sú jediná vec, ktorá vás obohatí

Na názor sme sa spýtali aj študentov. Čo si myslia o tejto akcii? „Prednáška sa mi veľmi páčila, pretože ma obohatila o rôzne informácie, čo sa dobrovoľníctva týka, vďaka ktorým som sa dozvedela, čo môžem robiť. Určite by som to chcela skúsiť. Ak by som si mohla vybrať, tak by som vycestovala do zahraničia a tam by som podala  pomocnú ruku. Určite existujú štáty, v ktorých je situácia horšia ako na Slovensku, napríklad africké krajiny,“ vyjadrila sa druháčka Anička. Jej spolužiačka Karin by naopak vycestovať nechcela: „Myslím si, že je super, keď sa snažia zapojiť aj mladých. Tiež sa mi páči možnosť jednorazovej pomoci, pretože tú by som mohla využiť. Mám záujem o pomoc ľuďom v núdzi.“

Patrícia Kubinová, 2. A