Cesta späť

Aktuality on 15 May , 2019

Bratislava 14.5. 2019 (Karin Dugasová) –  Študenti SOŠMIŠ sa zúčastnili na  multimediálnom autobiografickom  predstavení The Light Trip v petržalskom kultúrnom dome Zrkadlový háj.

Žiaci prvého ročníka mali 13. mája možnosť pozrieť si predstavenie The Light Trip, ktoré je pokračovaním predstavenia The Dark Trip. Opäť sa stretli s mladým hercom  Martinom Žákom, ktorý urobil radikálne rozhodnutie – skoncovať so závislosťou od drog.

„Zobral som z kuchyne otcov poľovnícky nožík a nahmatal som si srdce. Chcel som spáchať samovraždu. Napriek tomu, že som bol v miestnosti sám, zrazu som cítil, že niekto je so mnou, že to nemôžem spraviť a nemôžem zobrať ľuďom, čo nie je moje, a to je ich úsmev,” vyjadril sa Martin v prvej časti Light Tripu, v ktorej sa snažil priblížiť noc po predávkovaní. Na odľahčenie emotívnej situácie nasledoval  tanec a imitácia jazykov z celého sveta, napríklad španielčiny, francúzštiny ale aj češtiny. V druhej časti predstavenia priblížil  svoju cestu ku šťastiu, keď stretol a spoznal Lacka v centre sociálnej pomoci v Modre. „Keď som prvýkrát prišiel, Lacko smutne pozeral na chodbe na strom. Chcel som vidieť jeho úsmev,” rozprával mladý herec. Záverečný dokument s názvom Lacko a more priblížil  príbeh dvoch ľudí, ktorí spoločným kamarátstvom našli zmysel života. „Predstavenie bolo plné emócií, plakali sme… , povedala prváčka Laura Želipská. „Mne sa predstavenie páčilo,“ povedala Laura Masárová, “a som rada, že v súčasnom svete plnom negativity máme ľudí, ktorí sa snažia na základe vlastnej negatívnej skúsenosti zabrániť žiakom, aby si skazili život.“

Predstavenia The Dark Trip a The Light Trip splnili v rámci drogovej prevencie svoj účel. Nenásilnou formou upozornili na nebezpečenstvo experimentovania s drogami a vznik závislosti. Druhá časť  pomáha  nájsť mladým ľuďom svoju správnu životnú cestu.

 

 

 

Foto : Facebook/ The Dark Trip