Chaos na striebornom plátne

Aktuality on 11 Sep , 2019

Bratislava – 11. 9. 2019,  Dominik Popluhár

Druhý týždeň v novom školskom roku začali študenti Strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií pred strieborným plátnom.  Vedenie školy prijalo ponuku  Bratislavského samosprávneho kraja  na premietanie nového slovenského filmu Kto je ďalší?  V pondelok ráno smerovali kroky pedagógov aj študentov do Cinema City v OC  Polus.

Slovenská kinematografia zažíva v posledných rokoch plodné obdobie. Filmy ako Čiara, Trhlina či novinku  Kto je ďalší si určite nenechal ujsť žiadny filmový fajnšmeker.  Cieľom režiséra Mira Drobného bolo zobraziť, že internet nie je bezpečné miesto. Podobne ako oheň. Je dobrý sluha, ale zlý pán. Je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Skladá sa z troch rôznych príbehov. Jedno však majú spoločné. Všetky tri demonštrujú, ako virtuálny svet niekedy nebezpečne ovplyvňuje  myslenie a následne aj konanie mladých ľudí.

Prvý príbeh sa odohráva na Slovensku. Hlavnou postavou je reperka Aless, ktorá rozpráva na výchovnom koncerte o kyberšikane  z vlastnej skúsenosti. V druhej snímke ruskí rooftopperi, túžiaci po adrenalíne, zdolávajú najväčšie stavby sveta bez istenia. Svoju nelegálnu zábavku nakrúcajú na kamery. Posledný príbeh sa odohráva v Kanade a poukazuje na pálčivú problematiku zneužívania detí kňazmi.

Názory študentov na film sú rôzne. „ Stačí jedno slovo. Psychiatria,“ povedala tretiačka Sofia. Michal sa vyjadril veľmi presvedčivo: „ Myšlienka filmu je dobrá, len stroskotala na chaotickom spracovaní.“ Učiteľ anglického jazyka Peter Guldan film zhodnotil skôr z metodicko-pedagogického hľadiska. „Prvý  ukázal, ako sú výchovné koncerty  zbytočné – tí, ktorí vedia, ako sa správať, na nich byť nepotrebujú a tí, ktorí šikanujú si z nich aj tak nič nezoberú… myslím si, že mladým ľuďom sa treba venovať . Či už sú to rodičia alebo možno aj učitelia, tým že ich niekto zoberie na výchovný koncert, ich myslenie veľmi neovplyvní, ale tým, že s nimi strávi nejaký čas, budú mať spoločné zážitky, bude pre nich  inšpiráciou a začnú mu dôverovať. Je to cesta, ako môže začať mladého človeka tvarovať k lepšiemu.“