Tie pagáče boli extrém!

Aktuality on 25 Sep , 2019

Bratislava – Žiaci niekoľkých stredných škôl prijali pozvanie Bratislavského samosprávneho kraja a zúčastnili sa na divadelnom predstavení zameranom na extrémizmus. Na rozdiel od predstavenia v Banskej Bystrici sa šokujúca hra  zaobišla bez neplánovaného prerušenia

24. septembra 2019 pri príležitosti Dňa európskej spolupráce študenti 2. ročníka Strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií mali možnosť pozrieť si derniéru emotívneho predstavenia Natálka v divadle Aréna. Aj bez priameho študovania informácií bol dej hry celkom jasný. Autor hry sa inšpiroval  tragickou  udalosťou z roku 2009, ktorá sa stala v Ostrave. Dvojročné rómske dievčatko Natálka takmer zomrelo po útoku štyroch mladých extrémistov. Do domu, v ktorom dieťa spalo, hodilli Molotovove koktaily. Po útoku dom zhorel v plameňoch. Rodine Natálky sa podarilo utiecť, utrpeli iba drobné zranenia. Malé dievčatko toľko šťastia nemalo a utrpelo popáleniny na 80 percentách tela. Matka nemala dostatok finančných prostriedkov na zlepšovanie  jej zdravotného stavu. Dievčatko muselo prejsť niekoľkými  chirurgickými zákrokmi, ktoré jej pomáhali dostať sa z najhoršieho. Incident ho obral o rok a pol života.

V polovici predstavenia na žiakov a pedagógov čakal bohatý catering – nečakané prekvapenie BSK. Po občerstvení koláčikmi a pagáčmi  moderátor otvoril diskusiu na tému extrémizmus. Študenti mali možnosť aktívne sa zapojiť do nej pomocou aplikácie Slido.

Na otázky odpovedali poslanec BSK Marek Machata, herečka Judit Bárdos, herec Marek Koleno a  speváčka Celeste Buckingham, ktorá oživila podujatie hudobnými vstupmi.

IMG_0666   Natalka1

 „Samo predstavenie sa mi veľmi páčilo, herecké výkony boli plné emócií a naozaj ma očarili, ale diskusia vo mne zanechala úplne opačné pocity. Účastníci  sa často nevyjadrili k téme alebo úplne odbočili od pointy otázky. Nahnevala ma aj cenzúra niektorých otázok od študentov. Mnoho dobrých podnetov nebolo schválených. Napriek tomu som z predstavenia odchádzala s pozitívnymi pocitmi,“ vyjadrila sa študentka II. B Katarína Dovinová.

Lucie Balgová, 2. B